Pravice v politice je ta paže

Paže, která se napřahuje, když se buduje socialismus. Ten národovecký, pojem národní socialismus mimochodem vymyslel český politik Václav Klofáč, jenž ho používal dávno před Hitlerem.

Paže, která se napřahuje, když se buduje socialismus. Ten národovecký, pojem národní socialismus mimochodem vymyslel český politik Václav Klofáč, jenž ho používal dávno před Hitlerem. O jiné relevantní pravici na evropském kontinentu nevím. Zbytek je pravo-levý střed, či levice, nebo extrémní levice. Asi nejlepší by bylo, kdybychom si ujasnili, co pojem pravice znamená a jak vůbec vznikl. Poprvé se začal používat v dobách Velké francouzské revoluce, když v Generálních stavech seděli zastánci tradiční monarchie a starého řádu napravo a zastánci „pokroku“ a nových pořádků nalevo, což vlastně tak nějak, dalo by se říct, platí dodnes, pokud má ještě dělení na pravici a levici nějaký smysl, o čemž pochybuji. Pravice jako myšlenkový proud může být konzervativní, tedy vyznávající tradiční morální hodnoty a jakousi formu politiky sociálního smíru, či liberální, které jde o maximální svobodu občana a minimální roli státu.

 

Když se kritickým mikroskopem seriózně podíváme na naši porevoluční historickou pravici, tedy ODS, která slučuje jak konzervativce, tak liberály a dokonce i volnomyšlenkářské libertiny, zjistíme, že měla a má docela pravicový politický program, nicméně reálná politika, kterou při účasti na vládnutí spoluvytvářeli její poslanci a členové vlády, již tak příliš pravicová nebyla. A to ani za premiéra Václava Klause, jenž se dokonce vůbec neodvážil zprivatizovat bankovní sektor a v roce 1997 poslušně sklapl podpatky po čtyřdenní stávce železničářů zdivočelého Duška odboráře, ani za Mirka Topolánka, který se pokusil širokým rozkročením vytvořit z ODS středovou stranu, ani za Petra Nečase, kterého dokonce Václav Klaus za nedostatek ideologické pravicovosti kritizoval, na což Petr Nečas na sjezdu ODS reagoval takto: 

 

"Abych to řekl úplně polopatě a úplně jasně, tak to vysvětlím na čtyřech otázkách. Kdy myslíte, že byla vyšší daňová progrese? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Miloš Zeman? Pro mnohé z vás překvapivě, A je správně. Kdy myslíte, že byla vyšší korporátní daň? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Vladimír Špidla? A je správně. Kdy byl měkčí důchodový systém? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Vladimír Špidla? A je správně. A poslední, kdy myslíte, že byl vyšší podíl státního sektoru na hrubém domácím produktu, jinými slovy, vyšší postátnění ekonomiky. Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Miloš Zeman? A je správně"

Petr Nečas: Projev místopředsedy ODS 20. kongres ODS

 

Ultralevicová libertinská sekce v ODS se dokonce podílela na prosazení zákona pro speciální menšinu na sexuálním principu, tedy v podstatě na stejném základě jako Norimberské zákony Hitlerova národně socialistického Německa, čímž se v současném právním řádu ČR otevřel velmi nebezpečný precedent. Mám samozřejmě na mysli zákon o registrovaném partnerství. Byl bych rád, kdyby při této příležitosti nedocházelo k nějakým zbytečným nedorozuměním. Zastávám názor, že právní normy mají platit univerzálně pro všechny občany, pokud by se zákon o registrovaném partnerství vztahoval i na páry opačného pohlaví, nevadil by mně, stejně jako bych si zvykl na zákon, který by umožňoval osobám stejného pohlaví uzavírat svazek manželský.

 

ODS se po útoku armády po zuby ozbrojených policejních složek na sídlo vlády kvůli několika kabelkám manželky pana premiéra ocitla mimo hlavní politický proud, kde se možná opět dostane v příštích volbách. Momentálně vládne hnutí ANO bývalého ministra financí Andreje Babiše, lidovci, kteří jsou tradiční pravo-leví lidovci, no a naše tradiční levice, tedy ČSSD.

 

 

Závěrem bych chtěl podotknout, že na onom krátkém historicko ideologickém shrnutí osudu pravice v ČR vidíte, že i v ČR stejně jako nikde jinde v EU a asi ani na světě skutečná ideologicky čistá relevantní pravice prostě neexistuje, neboť se všude jedná o nějakou formu pravo-levého centrismu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Martin Mařák | neděle 28.5.2017 14:47 | karma článku: 13,92 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,41

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,31

Martin Mařák

PRO na Malém rynku

24.3.2024 v 8:55 | Karma: 38,34