Prezident republiky by neměl sídlit na Hradě

Genius loci, co k němu dodat? Z vlastní zkušenosti vím, že jistá místa vyzařují mocnou energii, což samozřejmě platí nejen pro hory a katedrály, ale také pro pražský Hrad.

Jsem toho názoru, že pražský Hrad by měl být jako muzeum otevřen veřejnosti, sloužit jako depozitář historických objektů, či uměleckých děl, ale neměl by fungovat jako oficiální sídlo prezidenta republiky. Hrad byl a je symbolem starobylé české státnosti, Českého království, no a byl sídlem českých knížat a králů, či císařů Svaté říše římské, řekl bych, že není symbolem republiky. Naprosto chápu, že když v něm žije potomek buržoazní rodiny, nebo typ z paneláku, či chalupář z Vysočiny a podobně, ať jsou již jeho lidské a intelektuální kvality jakékoliv, není na něco podobného připraven ani rodovou výchovou, ani rodovou tradicí.

 

Prezident si rozhodně zaslouží úctyhodné a přepychové sídlo, které by šlo jistě někde v centru Prahy vybudovat a které by reprezentovalo vážnost jeho úřadu. Nemuselo by možná být tak honosné jako prezidentský palác v Ankaře:

 

https://www.google.fr/search?q=palace+president+of+turkey&espv=2&biw=1920&bih=950&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjL3sOH5JTQAhVBbhQKHX8XCb0Q_AUIBygC&dpr=1

 

Ale nakonec proč ne, vlastně by mně to ani nevadilo. Další možností by mohla být renovace a úprava nějaké luxusní historické budovy v Praze, jsem přesvědčen o tom, že by se nějaká vhodná jistě našla.

 

Genius loci, co k němu dodat? Z vlastní zkušenosti vím, že jistá místa vyzařují mocnou energii, což samozřejmě platí nejen pro hory a katedrály, ale také pro pražský Hrad. Je tedy přirozené, že se plebejským politikům a jejich doprovodu na tak symbolickém místě české státnosti zamotá z toho všeho hlava a začnou se tak trochu považovat za nástupce starých českých králů, což podle mne není tím nejlepším řešením.

 

Když jsme již u těch různých státních institucí, tak by možná stálo za to zamyslet se nad užitečností senátu v systému správy věcí veřejných naší země. No a o tom se rozepíši někdy příště.

 

Autor: Martin Mařák | neděle 4.6.2017 16:29 | karma článku: 15,02 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,40

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,31

Martin Mařák

PRO na Malém rynku

24.3.2024 v 8:55 | Karma: 38,34