Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvorové pivo

10. 06. 2017 14:07:51
Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit.

Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit. Při kalbě nezklame, je na něj opravdu spolehnutí, tak přísahám. Teorii jsem vám tak trochu popsal v tomto článku: http://www.punk.cz/index.asp?menu=2198&record=8764

Dnes se budu zabývat praktickou stránkou věci.

Potřebujete velký hrnec, vodu, hnědý cukr, kus igelitu, černý čaj, zázvor, pivní kvasinky, semínka koriandru, prázdné lahváče, zátky a zátkovač. Hrnec pořádně umyjete prostředkem na mytí nádobí a propláchnete vodou. Nejdříve si zkuste uvařit menší množství, třeba 15 litrů, pokud se vám pivo podaří a budete s ním spokojeni, můžete se pustit do větší dávky. V hrnci uvedete do varu 15 litrů vody, přidáte byliny, černý čaj, hnědý cukr a pomalu vaříte ještě zhruba hodinu. Čaj dodá pivu potřebnou hořkost a lepší chuť, nejlepší bude, když si na něj stejně jako na zázvor vyrobíte z kusu čisté látky obří čajový pytlík, utáhnete ho provázkem a vložíte zhruba na 15 minut do hrnce s vařícím roztokem. Zázvor v něm ponecháte až do vychladnutí.

Necháte vše vychladnout na 21°C, nebo na takovou teplotu, aby vás roztok lehce hřál na hřbetu ruky (v případě, že nemáte teploměr). Pokud vlastníte kvasnou nádobu, nalijte ho do ní, přidejte droždí a uzavřete ji. Pokud ne, přidejte kvasnice přímo do hrnce, pokryjte ho igelitovou fólií a uzavřete pokličkou. Kvašení trvá zhruba týden a v momentě, kdy bude na hladině plavat jen několik plovoucích ostrůvků, nebo bude úplně čistá jako na poslední fotografii, můžete začít stáčet. Pořádně umyjete lahváče. Do každého nasypete půl kávové lžičky hnědého cukru, což umožní kvasinkám v tekutině vytvořit oxid uhličitý a získáte tak pivo s bublinkami. Uzavřete lahve a nechte pivo uležet minimálně dva týdny někde ve sklepě. A je to, můžete kalit.

Několik praktických poznámek.

Pokud použijete vodu z kohoutku (nedoporučuji), je třeba ji hodinu povařit. Co se týče kvasnic, tak používám Windsorské kvasinky značky Danstar. Jsou usušené a připravují se tak, že se smíchají s vodou. Nechají se stát zhruba půl hodiny a jsou připraveny k použití.

Igelit na hrnci ho nesmí hermeticky uzavřít, takže nepoužívejte tu přísavnou fólii na balení žrádla. Nebo do ní udělejte pár malých dírek. Oxid uhličitý vznikající při kvašení se potřebuje dostat ven...

Když necháte hrnec venku na zahradě, najdou si ho divoké kvasinky, které jsou všudypřítomné a proces kvašení vznikne naprosto spontánně. Kvasinky můžete uchovat i pro další vaření, protože jich ke konci každého kvašení zbude hromada na dně kvasné nádoby. Když je dáte do nějaké uzavřené lahve, můžete je použít i příště. Nalijete je do čisté kvasné nádoby, přidáte trochu cukru a příští den už budou vesele kvasit.

Pivo se dá ještě ochutit nejrůznějšími přísadami. Vyzkoušel jsem semínka koriandru, která mu dají chuť chinajského piva. Několik semínek vylouhujeme v malém množství odvaru, který pak nalijeme do celé várky (už bez těch semínek).

První pivo jsem vařil jen v hrnci, pak jsem si koupil i kvasnou nádobu, zátkovač a zátky. Vše se dá sehnat na této adrese v Belgii: www.brewferm.com , nebo v Praze: http://www.homebrewing.cz/clanek/3750-Prodej-surovin/index.htm , na webu Svět piva najdete i další zajímavé informace.

Jestli vás vaření piva zaujme, doporučuji vám skvělou knihu od Stephena Harroda Buhnera "Bylinná piva". https://www.kosmas.cz/knihy/104584/posvatna-a-leciva-bylinna-piva/

Recept:

15 l vody

1,5 kg hnědého cukru

kvasinky

zhruba 150 g nařezaného zázvoru

pár zrnek koriandru

černý čaj

Recept na pivo od Skota z Prahy:

http://www.homebrewing.cz/clanek/3834-Limelight-limetkovy-witbier/index.htm

Autor: Martin Mařák | sobota 10.6.2017 14:07 | karma článku: 6.00 | přečteno: 234x

Další články blogera

Martin Mařák

Listy z Umwurfu

Umwurf si musíš najít sám, neboť k němu nevede žádná značená cesta, je prostě schovaný někde v hlubinách, či výšinách hor, uprostřed lesů, kde tě nebudou otravovat zástupy turistů a podobně.

23.9.2017 v 16:00 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 216 | Diskuse

Martin Mařák

Socialismus = diktatura (část I.)

Socialismus je bída a totalitní diktatura, hladovějící Venezuelané již kradou a konzumují i zvířata ze zoo.

27.8.2017 v 11:20 | Karma článku: 18.65 | Přečteno: 854 | Diskuse

Martin Mařák

Macron není Zeman

Vojáci US Army se navíc zúčastní slavnostní vojenské přehlídky v centru Paříže, která se při té příležitosti koná každý rok, 14. červenec je totiž ve Francii státní svátek.

28.6.2017 v 19:40 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 760 | Diskuse

Martin Mařák

Švehlík, Extempore, Pepa Nos & Zikkurat, Veselí nad Moravou, 1981

Buduj vlast, posílíš mír. Úkoly sedmé pětiletky splníme! Hlásal velkými rudými písmeny nápis nad hezky namalovaným usmívajícím se úderníkem s lopatou, zatímco zděšené babičky se křižovaly při pohledu na tu Sodomu a Gomoru.

24.6.2017 v 16:12 | Karma článku: 12.19 | Přečteno: 446 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Martina Mičková

Na každý týden v roce jeden výtvarný nápad

Nápadů není nikdy dost. S malými dětmi je nutnost mít zásobu aspoň takovou, kolik je týdnů v roce. Našla jsem ji.

5.9.2017 v 22:03 | Karma článku: 6.90 | Přečteno: 249 |

Martin Faltýn

Touste, touste, touste... kdo si do tě kousne

Povídání o "toustování" jsem sice zařadil do rubriky Hobby a soukromé Když doma vaří muž, ale recepty tady žádné nečekejte. Jenom, co se semele, když člověk dělá tousty na cesty.

31.8.2017 v 12:38 | Karma článku: 10.65 | Přečteno: 312 | Diskuse

Tereza Špetlíková

Střihněte si na šaty!

Kdo by to neznal. Nic správně nesedí, nikde nemají to, co zrovna chci, ačkoliv jde přeci o úplně jednoduchý střih, tady se mi nelíbí vzor nebo barva, tohle je zase z hrozného materiálu... a pak přichází spásný nápad. Co kdybych...

4.8.2017 v 7:56 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 704 | Diskuse

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

Mám rád dobrou kávu. To je problém, protože míst, kde mi ji připraví, je tuze málo. Po Praze kromě čaovny U legionáře tak dva tři další podniky a to je vše. Nemáte náhodou cukrárnu, bar nebo kavárničku? Pak by to bylo pro vás.

11.7.2017 v 9:35 | Karma článku: 17.70 | Přečteno: 503 | Diskuse

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 804 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 741

Mám rád pivo, knihy, hudbu, keltskou mytologii, hory, a vaření podle kuchyní z celého světa. Nesnáším horko a klíšťata.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.