Socialismus = diktatura (část I.)

27. 08. 2017 11:20:45
Socialismus je bída a totalitní diktatura, hladovějící Venezuelané již kradou a konzumují i zvířata ze zoo.

Hugo Chávez, tvůrce socialistického „zázraku“ ve Venezuele a ikona všech novodobých marxistů, byl nejen jedním z autorů politicko-ideologického programu Socialismus 21. století, ale měl i relativně dostatečný prostor a čas, aby onen nový levicový ideál vyzkoušel v praxi. Lenin kdysi prohlásil, že komunismus je moc v rukou Sovětů a elektrifikace celé země, myslím si že se jedná o zbytečně dlouhou definici a že socialismus, onen doposud dosažený předstupeň bájného komunistického ideálu, by se dal spíše definovat takto:

„Socialismus je bída a totalitní diktatura.“

Hladovějící Venezuelané již kradou a konzumují i zvířata ze zoo: https://www.novinky.cz/ekonomika/446567-hladovejici-venezuelane-kradou-zvirata-ze-zoo.html

Podíváme-li se na historický vývoj toho ideologického hnutí ve všech jeho minulých i současných podobách ať již ve formě národní, jak tomu bylo v Hitlerově Německu, či v té internacionální v Evropě, Asii, Africe, či Jižní Americe, zjistíme, že vždy vedlo k nastolení totalitní diktatury, chudobě a ekonomickému kolapsu země. Jedinou současnou výjimkou je snad Čína, která využívá jakéhosi modelu třetí cesty mezi kapitalismem a socialismem, jenž je zatím funkční jen za použití státní represivní moci. Otázkou zůstává, jak dlouho bude v této podobě ještě existovat.

Chávez byl poučen neúspěchem socialistického bloku v Evropě a se spřátelenými ideology vypracoval novodobou koncepci socialismu, která byla přizpůsobena nejen specifickým podmínkám Jižní Ameriky, ale i novému století. Proč a jak i tento pokus o nastolení socialismu logicky a zákonitě skončil diktaturou, kterou po jeho smrti brutální státní represivní mocí navzdory všemu udržuje prezident Nicolas Maduro, se nyní pokusím zkráceně rozebrat.


„Řekl bych, že mezi tím, co může definovat socialismus 21. století, je hlavním elementem morálka. Musíme začít s morálkou, vědomím, etikou, Che Guevara toho o socialistické morálce napsal hodně. Není důležité, jakou máme vizi světa, musíme si však znovu osvojit etický smysl života. To, co právě řeknu, hodně a bez debat vychází z křesťanství: „Mějte se mezi sebou rádi,“ nebo: „Milujte svého bližního jako sami sebe.“ Jde o solidaritu s bratrem. Jde o boj proti démonům, které zasel kapitalismus, tedy individualismus, egoismus, nenávist, privilegia.“

(Hugo Chavez během velmi zajímavého rozhovoru s Manuelem Casbieses, ředitelem čilského deníku Punto Final, 27.7.2005.)


Hugo Chávez byl zpočátku ovlivněn reformní ideologií třetí cesty Tonyho Blaira, postupně však dospěl k přesvědčení, že kapitalismus s lidskou tváří je nemožný a vrátil se k myšlenkám socialismu. Zalíbily se mu pojmy revoluční demokracie a bolivarismu od kubánského básníka Roberta Fenándeze Retamara, no a na těchto dvou pojmech posléze vybudoval ideologii socialismu 21. století. Chávezova Bolívarovská revoluce byla postavena na participativní demokracii, znárodnění klíčových průmyslových odvětví, na kooperativismu (družstevnictví), kolektivismu a asociativismu (ideologie počítající s podílem různých občanských sdružení, spolků, či neziskovek a podobně na vládě). Sám Chávez to vlastními slovy popsal takto:

„Systém pluralitní politiky, který dovolí účast rozdílných sektorů? Reálná vláda lidu?

Ano, zajisté, participativní a otevřená demokracie. V sociální oblasti musí socialismus spojit svobodu s rovností. Společnost bez vyloučených, společnost sobě rovných, bez privilegií, bez toho propastného rozdílu mezi extrémním bohatstvím a extrémní chudobou. V doméně ekonomické se jedná o metabolickou změnu systému fungování kapitálu. Jedná se o velmi komplexní problematiku. Začali jsme experimentovat s družstevnictvím a s asociativismem, s kolektivním vlastnictvím, s lidovým bankovnictvím, s jádry vnitřního rozvoje a podobně. Jde o to, abychom opustili perverzní logiku fungování kapitalismu. Mnohé z těch pokusů jako třeba podniková samospráva, nebo společná správa, družstevní, či kolektivní vlastnictví jsou platné. Momentálně rozvíjíme pokusy s podniky sociální produkce a s jednotkami produkce komunitní. Je to všechno ještě v plenkách, ale pomůže nám to k definování teoretického modelu. Zároveň se jedná o něco unikátního, nejde o skupinku intelektuálů, kteří píší knihu s dvěma tisíci stranami. Teorie a praxe musí postupovat společně.“

(Hugo Chavez , rozhovor s Manuelem Casbieses, ředitelem čilského deníku Punto Final, 27.7.2005.)

Autor: Martin Mařák | neděle 27.8.2017 11:20 | karma článku: 19.11 | přečteno: 960x

Další články blogera

Martin Mařák

PRO na Malém rynku

Co dál? Těžko říct, z plánovaného meetingu na Letné vzhledem k sobotnímu fiasku patrně sejde, no a příští sraz bude asi lepší uspořádat kousek od Václaváku na Malém rynku.

24.3.2024 v 8:55 | Karma článku: 38.25 | Přečteno: 4112 | Diskuse

Martin Mařák

Totalitní uvažování piráta Peksy

Poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa se v článku na Seznamu zamýšlí nad nutností většinového rozhodování v Evropské radě vzhledem dlouhodobé historii blokování finanční pomoci Ukrajině maďarským premiérem Orbánem.

3.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 28.00 | Přečteno: 776 | Diskuse

Martin Mařák

Bez migrace Evropa zemře hlady

Myslím si, že v nastávajících volbách se hraje i o to, aby se podobní blázni a naprosto nevhodní politici pro výkon jim svěřené funkce nedostali nejen coby poslanci do Evropského parlamentu, ale ani do Evropské komise.

25.2.2024 v 13:12 | Karma článku: 26.36 | Přečteno: 793 | Diskuse

Martin Mařák

Traktory nazdar!

Vítám proto všechny akce proti Green Dealu a plánu zelených demagogů na zničení evropského průmyslu, zemědělství a tím i evropské ekonomiky, ať je už pořádá kdokoli.

18.2.2024 v 16:38 | Karma článku: 32.75 | Přečteno: 855 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 452 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 28.08 Průměrná čtenost 1454

Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...