Fake news, návod k použití

21. 10. 2018 1:52:59
U nás v tomto fake news umění vynikají zejména proputinovští trollové, katastrofisté a jiní obchodníci se strachem a jejich fandové. Sdružují se na různých známých tzv. alternativních webech.

Mimo tzv. lepšolidí je novým moderním a všeobecně používaným výrazem „fake news“, tedy falešná zpráva, která se používá k šíření dezinformací a hoaxů. U nás v tomto fake news umění vynikají zejména proputinovští trollové, katastrofisté a jiní obchodníci se strachem a jejich fandové. Sdružují se na různých známých tzv. alternativních webech, které mají problém se západní civilizací a je jim mnohem bližší mohutné slovanské dubisko na východě od ukrajinských hranic.

Základem profesionálně udělané fake news je manipulativním způsobem upravená polopravda, tedy část informace, která se zakládá na existující realitě, po které následuje další část již poupravené původně reálné informace, jež ji posouvá k cíleným propagandistickým účelům. Rád bych vám na jednom skutečném případu předvedl, jak se to dělá, přičemž není podstatné, kde, proč a na koho fake news působila. Jde mně pouze o klasickou ukázku toho, jak se falešná zpráva vyrábí a jak to všechno funguje. Konkrétní mediální platforma a cíl fake news nejsou předmětem tohoto článku.

Pokud chce někdo manipulovat s veřejným míněním, nemůže propagandu postavit na evidentní lži. To by se v dnešním globálním multi-mediálním světě okamžitě provalilo. Je třeba postupovat mnohem rafinovanějším způsobem, to znamená obratně smíchat manipulaci s jistou částí reálně existující události. Běžný čtenář tomu podlehne docela úspěšně, neboť konečná koláž reality a manipulující fikce vypadá docela reálně a tedy pravdivě.

Jak se tedy dělá profesionální fake news? Podívejte se na tento článek, na způsob, jakým se již v odkazu manipuluje s realitou (tančící prase), no a zejména na video, na kterém je celý článek a následná manipulace postavena. Již ten název článku hovoří za vše. „Humus. Tančící prase. Těžký retard. Starosta Pavel Novotný zatančil jen v plavkách, máme VIDEO.“
.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Humus-Tancici-prase-Tezky-retard-Starosta-Pavel-Novotny-zatancil-jen-v-plavkach-mame-VIDEO-556065

Video, které je v článku použito, je sestříhané a amatérsky upravené, což ovšem nevadí, účel světí prostředky. Není ani důležité, že Pavel Novotný na webu Parlamentní listy publikuje, dobře mu tak. No a teď si rozebereme, jak se to všechno profesionálně vytváří, prostě ten know-how.

Je to jednoduché. Základem profesionální fake news je polopravda. Pavel Novotný skáče jako blb skoro úplně nahatý s leopardímy tangy. Tímto způsobem to prezentuje článek a v něm použité video a zároveň i reakce na ono sestříhané a manipulativně upravené video na Parlamentních listech odněkud z fayzbuk humra. Co na něm vidíme? Zdánlivého blba Novotného a týpka s kloboukem, který mu dává deset bodů. No a pak hromadu vášnivých negativních reakcí a jen jednu kladnou bez uvedení odkazu na opravdový a neupravený video klip. Kupodivu na Humr cz je to vysvětleno i s reálnou informací, jak tomu skutečně je.

https://www.humr.cz/wow/video-nahy-kontroverzni-politik-zpusobil-na-internetu-hysterii-odhalene-video-nikdo-nechape/

No a jak tomu skutečně je? Zajímá vás relevantní informace a nikoliv snaživé Parlamentní listy fake news? Stačí se podívat na video Mall TV, ve kterém Pavel Novotný jako docela dobrý trainspotting sranda herec zahrál hlavní roli. No, tak tady to máte. Nejedná se o žádnou manipulaci a propagandu, ale pouze o skutečně reálnou a přesnou informaci:

No, není to super sranda paráda? Docela by mne zajímalo, co si o tom klipu a o manipulační propagandě Parlamentních listů myslíte.

Autor: Martin Mařák | neděle 21.10.2018 1:52 | karma článku: 14.49 | přečteno: 733x

Další články blogera

Martin Mařák

Totalitní uvažování piráta Peksy

Poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa se v článku na Seznamu zamýšlí nad nutností většinového rozhodování v Evropské radě vzhledem dlouhodobé historii blokování finanční pomoci Ukrajině maďarským premiérem Orbánem.

3.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 745 | Diskuse

Martin Mařák

Bez migrace Evropa zemře hlady

Myslím si, že v nastávajících volbách se hraje i o to, aby se podobní blázni a naprosto nevhodní politici pro výkon jim svěřené funkce nedostali nejen coby poslanci do Evropského parlamentu, ale ani do Evropské komise.

25.2.2024 v 13:12 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 762 | Diskuse

Martin Mařák

Traktory nazdar!

Vítám proto všechny akce proti Green Dealu a plánu zelených demagogů na zničení evropského průmyslu, zemědělství a tím i evropské ekonomiky, ať je už pořádá kdokoli.

18.2.2024 v 16:38 | Karma článku: 32.55 | Přečteno: 843 | Diskuse

Martin Mařák

Konec Babišovy inflace na dohled

"Jak to ten úžasný premiér Fiala se svou skvělou vládou pobabišovské obrody dělá, že s tou inflací dokázali tak mistrovsky skoncovat," ptám se údivem slova beznadějně hledaje.

16.2.2024 v 6:00 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 7161 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 304 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 449 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 26.53 Průměrná čtenost 1434

Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...