Na nacionální frontě klid

17. 03. 2019 18:16:55
Václav Klaus ml. se zatím profiloval jako pravicově konzervativní politik, jenž chce prosadit vystoupení ČR z EU (czexit) a to navzdory všemu. I za cenu třetinového zchudnutí občanů ČR.

Tedy zatím, řekl bych, ale k věci. „Tak nám zabili Ferdinanda,“ přiběhla říct Švejkovi zděšená paní Müllerová, no a pak vypukla první světová válka a začaly Švejkovy patálie. U nás momentálně žádného Ferdinanda nikdo nezastřelil, to jen ODS ze strany vyloučila Václava Klause mladšího a předpokládám, že žádná světová válka kvůli tomu s velkou pravděpodobností nevypukne. Ono se to dalo očekávat a Klaus ml. na tom usilovně a dlouhodobě pracoval, neboť jako solitér s vyhraněnými názory se nedokáže podřídit týmové práci a jakési té minimální stranické disciplíně, která je pro vnitřní fungování jakékoliv politické strany podle mne nutná. Myslím si, že Klaus ml. by podobným způsobem škodil v každé straně a dnes to již podle mne ví i šéfové ostatních politických stran v ČR. Jedinou možností, jak by to s ním mohlo fungovat, je založení nového politického subjektu, kterému by šéfoval. No a tato možnost se právě podle různých náznaků dala do pohybu.

Václav Klaus ml. se zatím profiloval jako pravicově konzervativní politik, jenž chce prosadit vystoupení ČR z EU (czexit) a to navzdory všemu. I za cenu třetinového zchudnutí občanů ČR: „Nevidím jinou cestu, než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme.“

Pravicový konzervatismus ve spojení s czexitem by jistě mohl oslovit jistou skupinu mých spoluobčanů a to zejména v momentě, kdy se jejich hlasatelem stane mediálně známá a názorově kontroverzní ikonická osobnost typu Václava Klause ml. Pochybuji o tom, že by mohl oslovit občany volící KSČM, kteří jednak nepatří k horním deseti tisícům a zároveň si asi o třetinu zchudnout nepřejí. No a pokud nezmění rétoriku, tak zcela jistě úspěšně nezaloví ani ve vodách příznivců levicové ČSSD. Je patrně na místě, abych si položil otázku, kdo by mohl mít z jeho nové samostatnosti obavy. Okamžitě mne napadají eurofobní pidistrany typu Realisté, Svobodní, DSSS a podobně, které s novou Klausovou stranou snad kromě dlouhodobě etablované DSSS s věrným voličským jádrem asi zmizí do propastných hlubin historického zapomnění.

Zajímavé bude sledovat vzájemné jiskření mezi novou stranou V.Klause ml. a SPD Tomia Okamury. Není vyloučené, že právě zde by mohl mít V.Klaus ml. úspěch a výlov nových příznivců by se mohl docela dařit k současné nelibosti Tomia Okamury. Pokud by k tomu došlo, znamenalo by to rozdělení eurofobních voličů mezi dvě významné strany a v konečném důsledku by to vedlo k procentuálnímu oslabení SPD. Jistou nemalou množinu voličů by Václav Klaus ml. mohl odebrat od ANO, což by vedlo k omezení hegemonie hnutí Andreje Babiše na naší politické scéně a mně osobně by se to docela zamlouvalo. Snad získá i jistou část voličů ODS, ale pochybuji o tom, že by to s ODS otřáslo více než policejní puč proti Nečasově vládě.

Václav Klaus ml. je konečně volný a se svým obrovským mediálním vlivem (není to žádný disident) má budoucnost před sebou. Podle mne se jedná o dokonalou výhru na obou stranách a zároveň se uvidí, nakolik to vše Václav Klaus ml. myslel a myslí vážně a nakolik to byla z jeho strany jen komedie, aby se zviditelnil.

Win Win!

Když to tak vezmu s nadhledem, tak jsem docela rád, že k podobné události u nás došlo a doufám, že okoření dlouho trvající nudu na naší politické scéně. No a zde je postup, jak od řečí dospět k činům. Článek 50 Lisabonské smlouvy, hodně štěstí:


1. Každý členský stát se v souladu se svými ústavními předpisy může rozhodnout z Unie vystoupit.
2. Členský stát, který se rozhodne vystoupit, oznámí svůj záměr Evropské radě. S ohledem na pokyny Evropské rady Unie sjedná a uzavře s tímto státem dohodu o podmínkách jeho vystoupení, s přihlédnutím k rámci jeho budoucích vztahů s Unií. Tato dohoda se sjednává v souladu s článkem 218 odstavce 3 Smlouvy o fungování Evropské unie. Jménem Unie ji uzavře Rada, která rozhoduje kvalifikovanou většinou po obdržení souhlasu Evropského parlamentu.
3. Smlouvy přestávají být pro dotyčný stát použitelné dnem vstupu dohody o vystoupení v platnost nebo, nedojde-li k tomu, dva roky po oznámení podle odstavce 2, nerozhodne-li Evropská rada jednomyslně po dohodě s dotyčným členským státem o prodloužení této lhůty.
4. Pro účely odstavců 2 a 3 se člen Evropské rady nebo Rady, který zastupuje vystupující členský stát, nepodílí na jednáních ani rozhodnutích Evropské rady nebo Rady, která se jej týkají. Kvalifikovaná většina je vymezena v souladu s článkem 238 odstavce 3 písmeno b) Smlouvy o fungování Evropské unie.
5. Pokud stát, který z Unie vystoupil, požádá o nové přistoupení, podléhá tato žádost postupu podle článku 49.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/domaci/410013-vaclav-klaus-ml-vyzval-k-opusteni-evropske-unie.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2070880-diskutovany-clanek-50-voditko-odchodu-z-evropske-unie

Autor: Martin Mařák | neděle 17.3.2019 18:16 | karma článku: 11.81 | přečteno: 407x

Další články blogera

Martin Mařák

PRO na Malém rynku

Co dál? Těžko říct, z plánovaného meetingu na Letné vzhledem k sobotnímu fiasku patrně sejde, no a příští sraz bude asi lepší uspořádat kousek od Václaváku na Malém rynku.

24.3.2024 v 8:55 | Karma článku: 38.25 | Přečteno: 4120 | Diskuse

Martin Mařák

Totalitní uvažování piráta Peksy

Poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa se v článku na Seznamu zamýšlí nad nutností většinového rozhodování v Evropské radě vzhledem dlouhodobé historii blokování finanční pomoci Ukrajině maďarským premiérem Orbánem.

3.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 28.00 | Přečteno: 778 | Diskuse

Martin Mařák

Bez migrace Evropa zemře hlady

Myslím si, že v nastávajících volbách se hraje i o to, aby se podobní blázni a naprosto nevhodní politici pro výkon jim svěřené funkce nedostali nejen coby poslanci do Evropského parlamentu, ale ani do Evropské komise.

25.2.2024 v 13:12 | Karma článku: 26.36 | Přečteno: 795 | Diskuse

Martin Mařák

Traktory nazdar!

Vítám proto všechny akce proti Green Dealu a plánu zelených demagogů na zničení evropského průmyslu, zemědělství a tím i evropské ekonomiky, ať je už pořádá kdokoli.

18.2.2024 v 16:38 | Karma článku: 32.75 | Přečteno: 855 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 622 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 28.08 Průměrná čtenost 1454

Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...