Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doomeři v naší politice

Mezi nejklasičtější doomery v politice u nás patří apokalyptik Rajchl a jeho loňské výroky o tom, jak nebude plyn, lidé zmrznou, průmysl se zastaví, elektřina bude stát tisíc € za megawatthodinu a litr benzínu sto padesát korun.

Víte, co jsou to tzv. doomers, neboli doomeři? Členové subkultury, která zcela logicky před několika lety vznikla v Rusku na jednom internetovém fóru a vyznačuje se tím, že její příznivci stejně jako kdysi punkeři propadají životní melancholii hraničící s nihilismem a příchodem apokalypsy, deprimující antihrdinové. No Future! Svět spěje do zkázy ať již klimatické, migrační, nebo válečné, konec se nenávratně blíží.

Doomer tráví hodně svého času na nejrůznějších sociálních sítích a pilně se věnuje tzv. droomscrolling, to znamená, že shromažďuje a předává nejrůznější katastrofální informace, fejky a polopravdy. Je tím zcela posedlý. Čím větší hrůza se někde stane, čím negativnější informace k němu dorazí, tím lépe, jakmile se o nich doomer na síti dozví, okamžitě je natapetuje do všech internetových diskuzních fór, které navštěvuje, ihned je přepošle všem členům virtuální bubliny, kterou si ve virtuáním světě na sociálních sítích vytvořil. Svým způsobem se tím realizuje a snad i nabývá jakýsi pocit zadostiučinění styl: „No vidíte, já jsem vám to všem dávno říkal.“ Nebo tak cosi.

Marnost nad marnost, nic nemá smysl a doomer jen přežívá ze dne na den bez nějakého dalšího cíle. Je mu obvykle mezi šestnácti a třiceti lety, chodí vesměs oblečený v černém, přes hlavu má přehozenou kapuci od mikyny, nebo nějakou čepici a v ruce nedopitý lahváč, či láhev vodky, je často silný kuřák. Na tváři mu raší nepěstěné strniště vousů a oči má únavou a znechucením podlité. Poslouchá melancholickou a depresivní hudbu, což vás asi nijak nepřekvapí. Vzhledem k tomu, že hnutí vzniklo v Rusku, je zobrazován jako obyvatel střední a východní Evropy.

Všechny subkultury si žijí svým rozmanitým životem a nejsou všude úplně stejné. Je docela zajímavé, jakým způsobem se tato skupina lidí vyvinula v našem eurodistriktu Morava-Slezsko-Čechie. Naprosto unikátním způsobem proniká všemi generacemi a po té chřipkové diktatuře národního státu přerostla i do politiky, mnozí politici a dokonce i novináři, blogeři a spisovatelé si na jejím základě vybudovali docela slušnou živnost profesionálních obchodníků se strachem.

Mezi nejklasičtější doomery v politice u nás patří apokalyptik Jindřich  Rajchl a jeho loňské výroky o tom, jak nebude plyn, lidé zmrznou, průmysl se zastaví, elektřina bude stát tisíc € za megawatthodinu a litr benzínu sto padesát korun. Mezi vědci má zase skvělé zastoupení hlasatel zmaru Jaroslav Flegr s jeho předpověďmi o mrazácích v ulicích za deset dnů až dva týdny během té chřipkové habaďůry.  Věrozvěstů temna je u nás celá obrovská hromada z prostředí subkultur Putin-kolaborant-chcimír-dezolát a antivax, které víceméně srůstají dohromady. Oproti všem zavedeným zvyklostem se však jedná spíše o starší kusy a důchodce a nikoliv o jinochy melancholické a mladé muže, životem zničené posly zmaru a apokalypsy. V tom je naše komunita doomerů světově unikátní.

Jak jsem již napsal výše, doomeři poslouchají melancholickou až depresivní hudbu a jejich playlisty můžete najít na streamech jako jsou třeba YouTube a podobně. No a protože se blíží zima, nebo-li winter is coming z Hry o trůny, nahrál jsem ovlivněn nedávným samhainem a příchodem temné části roku takovou doomer věc i já. Jmenuje se Samhain Doom:

 

Autor: Martin Mařák | pondělí 4.12.2023 17:43 | karma článku: 11,34 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Martin Mařák

Umělec a úřednice

Takřka neuvěřitelné setkání sochaře Davida Černého s pražskou úřednicí, kurátorkou umění ve veřejném prostoru paní Marií Foltýnovou.

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,42 | Přečteno: 534x | Diskuse| Kultura

Martin Mařák

Premiér Fiala a americká pomoc Ukrajině

Viděno prizmatem současného dění je možné bez uzardění podotknout, že politické vize našeho premiéra se odehrávají v jiné lize než činy a myšlenky kolaborantů s ruským diktátorem.

21.4.2024 v 12:04 | Karma: 15,48 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

Příklon k autokratickým typům vlády zůstal, pevná ruka silného vůdce občany těchto území dodnes fascinuje.

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,31 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

Zbytečný nadstandard se Slovenskem

Opozice a neparlamentní strany a hnutí jsou z toho diplomaticky řečeno velmi nešťastné. Podobné postoje zaujali politici na Slovensku a podle slovenského premiéra česká strana ohrožuje vztahy se Slovenskem.

31.3.2024 v 12:33 | Karma: 23,74 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Martin Mařák

PRO na Malém rynku

Co dál? Těžko říct, z plánovaného meetingu na Letné vzhledem k sobotnímu fiasku patrně sejde, no a příští sraz bude asi lepší uspořádat kousek od Václaváku na Malém rynku.

24.3.2024 v 8:55 | Karma: 38,34 | Přečteno: 4231x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 24,93
  • Průměrná čtenost 1422x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik