Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Říše římská (mimo jiné) rovněž nebyla tvořena "myšmi v kleci", a jak nám pěkně zdegenerovala. Příčiny jsou poměrně známé. Na podobné trajektorii se pohybuje vyspělá euroatlantická civilizace. S těmi hlodavci máme možná společného více, než by nám bylo milé a než je zdrávo.

2 0
možnosti

To, jak paní Šichtařová ve svém článku vyvozuje z pokusu na myších svá "fakta", velice připomíná stejný způsob masáže čtenářů, jaký svého času použil Erich von Däniken ve své knize "Vzpomínky na budoucnost" (a některých dalších). :-)

2 0
možnosti
Foto

Kdybyste si přečetl vše od MŠ, dospěl byste k ještě strašlivějšímu závěru. S Václavem Klausem má společný jen narcismus (fotky). I když je mi nepříjemné říci něco takového o dámě, tak je klasickou ukázkou polointeligenta. Což jest člověk dostatečně vzdělaný na to, aby si dokázal najít různé odborné články a jejich závěry, ale už je nedovede vyhodnotit, takže pak semele všechno dohromady.

A to i když píše něco ze svého oboru, což je ekonomika. I tam to někdy budí shovívavý úsměv.

5 0
možnosti

Pokud Šichtařová konzistetně ve svých blozích zastává názor - méně státu a více odpovědnosti jednotlivce (to jsem z jejích blogů pochopila já), má s levicovým smýšlením pramálo společného.

4 0
možnosti

Jiné její články neznám, ten, se kterým polemizuji, je postaven na levicovém vidění světa.

1 1
možnosti

Nejsme myši v kleci, ale na jistou dobu, někdy i dost dlouhou, nás mohou takto chovat, například komunistické ideje. A nejen ty, ale i jiné, současnější. Tak nějak ten článek chápu já. Současný "učesaný" liberalismus má k tomu Hayekovu i Klausovu hodně daleko.

0 0
možnosti

Tak jsem si přečetl autorovy zvratky a přitom si autor mohl ušetřit sáhodlouhé kecy a napsat že se Šichtařovou nesouhlasí :-P

1 2
možnosti
Foto

To samé jste mohl udělat vy

2 2
možnosti
Foto

je sice pravdou, že umíme budovat katedrály, nicméně je rovněž pravdou, že jsme se dosud ani nenaučili budovat něco obdobného mraveništím termitištím a úlům. Takže bych behaviorismus nepodceňoval.

Ale jinak máte ve všem pravdu.

0 0
možnosti

Zdá se, že také nejste myš v kleci jako paní Šichtařová.

1 1
možnosti

Šichtatářová a Větva jsou na tomto blogu nejčtenější a mají nejvyšší karmu. Oba mají jiskru, nenudí a občas s nimi lze, občas zase nelze souhlasit. Hnidit se v jejich tvorbě mi připomíná rozbor básně v základní škole ;-D

3 2
možnosti

Docela by mne zajímalo, proč Vám vadí věcná a argumenty podepřená polemika. Paní Šichtařová má možnost, aby se něco nového naučila.

2 3
možnosti

Levicový scientismus. To je nálepkování. Levicová paní Šichtařová? Ani náhodou, A používat obecná tvrzení Misese a Hayeka o vědách a proti behaviorismu a scientismu jako argumenty bez konkrétních souvislostí - to by se nemělo. Autor podle mne jen předvádí, jak je sečtělý. Nicméně i sečtělému někdy trochu rupne v bedně.

Údajné sociální inženýrství paní Šichtařové je konkrétně v čem?

3 0
možnosti

V tom, že ve svém scientistickém článku vychází z behaviorismu. Myslím si, že jsem to popsal dostatečně srozumitelně.

1 2
možnosti

Článek o myších jsem četl - něco na tom je, ale samozřejmě jde o zjednodušení, protože lidé - homo sapiens - čili chytré super-opičky prostě nejsou myši a laboratorní pokus je něco jiného než prostor jedné planety. Na druhé straně lze souhlasit se Šichtařovou, že lidstvo postupem civilizace poněkud degeneruje. Nicméně na druhé straně je čím dál kreativnější a vzdělanější (ještě za 1.republiky byl pokládám absolvent gymnásia za vzdělance), věci jako domácí výuka dětí, nepodmíněný příjem, různé alternativní způsoby vzdělávání a možnost cestovat a učit se od jiných národů - prostě nelze nahradit výzkumem myší, to je opravdu směšné srovnání. Ještě k té zášti pravičáků vůči sociálnímu zajištění neproduktivních lidí - byl to nacismus, který se vyžíval v darwinismu, nutnosti vyhladit slabší, představě, že silní vždy zvítězí - aby se ukázalo, že to nefunguje. Proti zdánlivě nepřemožitelným supervojákům Germánie se totiž ti "slabí", jako Slovani a Britové nebo Američani, začali spojovat a využili všech slabin zdánlivě silné rasy. Nemluvě o tom, že nadlidi "made in Germany" brzdil všemožný odpor v rámci kolonizovaných národů - odboj, pasivní rezistence, sabotáže....to všechno nakonec dohromady s koalicí velkých národů podrazilo silným nohy. Nikoli, lidské společenství je velmi složitý amalgám a určitě tam nejde nic spočítat - jedině, že by někdo vyřešil teorii chaosu a uměl propočítat chaos, pak by to snad šlo. :-/

3 0
možnosti
  • Počet článků 143
  • Celková karma 24,92
  • Průměrná čtenost 1422x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik