Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma :-)

2 1
možnosti
MP

Uf. Tak jsem pomocí překladače přečetl Macronův projev ( zde v článku zdroj č. 2 ), co tedy slibuje obyčejným Francouzům. Můžete mne kdyžtak opravovat :

Snížení daní pro pracující má kompenzovat boj s daňovými úniky a nadměrnými odpočty firem ( běžná politická mantra ) a úspory ve výdajích státu. Důchodová reforma se má připravovat několik let, zatím je slíbena reindexace ( co to je ? ) důchodů nižších než 2000 € ( pobyt v DD stojí 1500-1800 € ). Slibuje se větší angažovanost státu v zajištění zdravotní péče, kvality školství ( před pár lety se rušila místa pomocných učitelů- má pozn. ), pomoc státu při vymáhání alimentů a zaměstnávání matek samoživitelek. Podpora tzv. prvních zaměstnání pro lidi s nedokončeným vzděláním, včetně povinností pro firmy. Perličkou je slib plné zaměstnanosti v roce 2025.

Další sliby jsou již politické - vypsání referenda při více jak milionu podpisů, větší samostatnost regionů a volitelnost úředníků. Za hlavní prioritu považuje klimatickou bezpečnost, uhlíkové ( ? ) a bezodpadové hospodářství. Druhou prioritou potom je řešení uchazečů o azyl. Tj. jeho poskytnutí v oprávněných případech a straně druhé rozbití imigračních gangů a rozvojová pomoc.

Ani na pozadí požáru katedrály se nezmínil o křesťanských kořenech Francie, místo toho použil slovo "osvícenské". Ještě, že se aspoň vymezil proti politickému islámu, který nerespektuje sekulární pravidla státu.

Tolik pokus o shrnutí. Je to vlastně ode mne drzost, francouzské reálie neznám, nikdy jsem tam nebyl. Ale v porovnání s články pánů Bartoně a Mařáka se snad i tento příspěvek snese :-P.

5 1
možnosti
PK

Příspěvek velmi dobrý, nechápu mínus, za vadu, ne Vaší, ale od Macrona považuji, že sliboval vše a tolik, že to nelze splnit. Populismus na druhou ...

5 0
možnosti
JH

Jelikož členství čr v schengenu nemá vliv na zvyšování počtu priprchliku (nejsme pro ně nastesti atraktivni), není logicky důvod, proč nam vyloučením ze schengenu vyhrožovat.

Takže macron jenom ukazuje svaly, aby doma udělal dojem.

6 1
možnosti
PK

Forma "trestu", jako třeba krácení dotací. Nejsme "atraktivní" dnes, ale časem může být jinak. I když do "bájných" zemí směřují také proto, že tam mají příbuzné, známé, krajany.

4 0
možnosti
PK

Pominu-li vzletné fráze tak myšlenky pana Macrona byly přijaty i ve Vaší zemi - spojenci č.1 - ani ne vlažně, spíše vůbec ne.:-(

4 0
možnosti
  • Počet článků 143
  • Celková karma 25,22
  • Průměrná čtenost 1422x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik