Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Dodal jste zajímavé materiály, karmu ovšem nedám. Už od roku 1919 Mussolini používal své bojůvky k vraždám, lynčování, zastrašování. Zatímco ideologii obratně měnil, jeho osoba se stala cílem jeho hnutí - vůdcem, který sám rozhodoval, co je pro národ ( kterému přisoudil nesmrtelnou duši na rozdíl od lidského jednotlivce, proto také skuteční následovníci Krista byli odpůrci fašismu ) dobré či špatné. A každý špinavý prostředek mohl sloužit tomuto účelu.

To, že volby jednotné kandidátky byly skutečnými volbami, snad píšete jen v žertu. Volil jste někdy v ČSSR ? A znáte ten vtip, jaký je rozdíl mezi kosem ? Stejně špatným vtipem je přirovnat českou tripartitu ke korporátní fašistické radě. Nejen vláda vychází z demokratických voleb, pluralita existuje i mezi odbory a podnikatelské svazy si ve vlastním zájmu vybírají též své nejschopnější zástupce.

Nakonec poznámka off topic ( alespoň doufám, že je off topic ). Nejsilněji u nás vykazují nezdravý vůdcovský princip ANO a SPD.

0 0
možnosti
MM

Dík za reakci. abych se přiznal, o karmu mně nejde, ani nevím, na co to slouží. Chtěl jsem jen předat relevantní informace k tématu, o které se dlouhodobě zajímám (ideologie totalitních a autoritářských režimů), protože mně vadí, že třeba o fašismu vesměs každý plácá úplné nesmysly.

Co se týče voleb, tak jsem bohužel v té době v Itálii nežil a nemohu Vám oponovat se znalostí věci. Rozhodně se však nejednalo o změny z ulice, jak se u nás snaží někteří demagogové typu Ovčáčka a podobně naznačovat.

Tripartita je prostě prvkem korporátního fašismu v ČR a přivedl mne na to kdysi Klaus, který ji v dobách vzniku z těchto pozic kritizoval. Mnohem zajímavější je však korporativistický režim v Rakousku, jenž zůstal částečně zachován z původní fašistické verze, neboť rakouští fašisté se po atentátu na kancléře Dollfusse a po anšlusu Rakouska a nástupu národního socialismu ocitli ve stejných lágrech s s komouši a sociálními demokraty, což jim tak nějak zajistilo aureolu odboje a podobně...

0 0
možnosti
PK

Zajímavý čtení, škoda, že ho nemají k dispo i poslanci....R^

0 0
možnosti
Foto

štvaní proti jednotlivým osobám a vybízení k lynči je staré jako lidstvo samo a není typické jen pro fašismus a Milion chvilek, v tom máte pravdu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 143
  • Celková karma 25,19
  • Průměrná čtenost 1422x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik