Martin Mařák

Theresa May je novodobý Che Guevara

20. 05. 2017 17:32:53
Mám pocit, že se vše mění, staré pořádky se drolí a hroutí, tradiční systém politických stran se rozpadá, přichází doba politických hnutí s odborníky z občanské společnosti, nastupuje nová generace a nový pořádek.

Je skutečně velmi pikantní, že britská premiérka Theresa May vyhlásila válku liberalismu, tedy tomu ekonomickému, také míní před volbami přijít s novými regulacemi svobodného trhu a podobně. Prohlásila to na jakémsi předvolebním proslovu v Halifaxu. Theresa May se možná snaží mazat předvolební med na chleba levicovým voličům, jinak si to ideologické salto šéfky tradiční britské pravice nedovedu vysvětlit. Prostě to nechápu, neboť podobné nápady jsem zvyklý slyšet od levicových, či ultralevicových politiků, nebo od národovců. Překvapilo mne to také proto, že jsem anglosaský svět oproti kontinentální Evropě doposud vnímal jako velmi liberální v tom tradičním smyslu, no, časy se asi mění a i Británie se tedy zařadí mezi vyznavače onoho slavného EU sociálně tržního hospodářství, bude možná nakonec ještě více rigidní a spoutaná ekonomickými regulacemi, než celá EU.

"Trh musí být regulovaný, abychom mohli odpovědět zájmům konzumentů a občanů, hlavně těm nejchudším, a aby bylo zabráněno jeho nejrůznějšímu zneužití jako třeba v případě nájmu....Nevěříme v bezuzdý svobodný trh, jsme proti kultu egoistického individualismu," pravila Theresa May.

Koho by před pár lety či měsíci napadlo, že šéfka strany, kterou kdysi vedla Margaret Thatcher, veřejně prohlásí něco podobného: "We do not believe in untrammelled free markets. We reject the cult of selfish individualism.“ Mne tedy ne.

Hasta la victoria siempre!

Viva la revolucion!

Mám pocit, že se vše mění, staré pořádky se drolí a hroutí, tradiční systém politických stran se rozpadá, přichází doba politických hnutí s odborníky z občanské společnosti, nastupuje nová generace a nový pořádek. Třeba se dožiji i toho, že se Francie stane baštou tradičního liberalismu, Británie bude rigidně kolektivistická a občané ČR si za svého prezidenta zvolí Kajínka, kdo ví, v dnešním politickém kvasu je možné vše.

Hasta la Victoria Siempre Comandante Che Guevara:

https://www.youtube.com/watch?v=JcPm5Rn36Kw

Autor: Martin Mařák | karma: 15.39 | přečteno: 863 ×
Poslední články autora