Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvorové pivo

10. 06. 2017 14:07:51
Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit.

Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit. Při kalbě nezklame, je na něj opravdu spolehnutí, tak přísahám. Teorii jsem vám tak trochu popsal v tomto článku: http://www.punk.cz/index.asp?menu=2198&record=8764

Dnes se budu zabývat praktickou stránkou věci.

Potřebujete velký hrnec, vodu, hnědý cukr, kus igelitu, černý čaj, zázvor, pivní kvasinky, semínka koriandru, prázdné lahváče, zátky a zátkovač. Hrnec pořádně umyjete prostředkem na mytí nádobí a propláchnete vodou. Nejdříve si zkuste uvařit menší množství, třeba 15 litrů, pokud se vám pivo podaří a budete s ním spokojeni, můžete se pustit do větší dávky. V hrnci uvedete do varu 15 litrů vody, přidáte byliny, černý čaj, hnědý cukr a pomalu vaříte ještě zhruba hodinu. Čaj dodá pivu potřebnou hořkost a lepší chuť, nejlepší bude, když si na něj stejně jako na zázvor vyrobíte z kusu čisté látky obří čajový pytlík, utáhnete ho provázkem a vložíte zhruba na 15 minut do hrnce s vařícím roztokem. Zázvor v něm ponecháte až do vychladnutí.

Necháte vše vychladnout na 21°C, nebo na takovou teplotu, aby vás roztok lehce hřál na hřbetu ruky (v případě, že nemáte teploměr). Pokud vlastníte kvasnou nádobu, nalijte ho do ní, přidejte droždí a uzavřete ji. Pokud ne, přidejte kvasnice přímo do hrnce, pokryjte ho igelitovou fólií a uzavřete pokličkou. Kvašení trvá zhruba týden a v momentě, kdy bude na hladině plavat jen několik plovoucích ostrůvků, nebo bude úplně čistá jako na poslední fotografii, můžete začít stáčet. Pořádně umyjete lahváče. Do každého nasypete půl kávové lžičky hnědého cukru, což umožní kvasinkám v tekutině vytvořit oxid uhličitý a získáte tak pivo s bublinkami. Uzavřete lahve a nechte pivo uležet minimálně dva týdny někde ve sklepě. A je to, můžete kalit.

Několik praktických poznámek.

Pokud použijete vodu z kohoutku (nedoporučuji), je třeba ji hodinu povařit. Co se týče kvasnic, tak používám Windsorské kvasinky značky Danstar. Jsou usušené a připravují se tak, že se smíchají s vodou. Nechají se stát zhruba půl hodiny a jsou připraveny k použití.

Igelit na hrnci ho nesmí hermeticky uzavřít, takže nepoužívejte tu přísavnou fólii na balení žrádla. Nebo do ní udělejte pár malých dírek. Oxid uhličitý vznikající při kvašení se potřebuje dostat ven...

Když necháte hrnec venku na zahradě, najdou si ho divoké kvasinky, které jsou všudypřítomné a proces kvašení vznikne naprosto spontánně. Kvasinky můžete uchovat i pro další vaření, protože jich ke konci každého kvašení zbude hromada na dně kvasné nádoby. Když je dáte do nějaké uzavřené lahve, můžete je použít i příště. Nalijete je do čisté kvasné nádoby, přidáte trochu cukru a příští den už budou vesele kvasit.

Pivo se dá ještě ochutit nejrůznějšími přísadami. Vyzkoušel jsem semínka koriandru, která mu dají chuť chinajského piva. Několik semínek vylouhujeme v malém množství odvaru, který pak nalijeme do celé várky (už bez těch semínek).

První pivo jsem vařil jen v hrnci, pak jsem si koupil i kvasnou nádobu, zátkovač a zátky. Vše se dá sehnat na této adrese v Belgii: www.brewferm.com , nebo v Praze: http://www.homebrewing.cz/clanek/3750-Prodej-surovin/index.htm , na webu Svět piva najdete i další zajímavé informace.

Jestli vás vaření piva zaujme, doporučuji vám skvělou knihu od Stephena Harroda Buhnera "Bylinná piva". https://www.kosmas.cz/knihy/104584/posvatna-a-leciva-bylinna-piva/

Recept:

15 l vody

1,5 kg hnědého cukru

kvasinky

zhruba 150 g nařezaného zázvoru

pár zrnek koriandru

černý čaj

Recept na pivo od Skota z Prahy:

http://www.homebrewing.cz/clanek/3834-Limelight-limetkovy-witbier/index.htm

Autor: Martin Mařák | sobota 10.6.2017 14:07 | karma článku: 6.85 | přečteno: 237x

Další články blogera

Martin Mařák

Nohavica, Topolánek a Virtually

Tak, jak bych to řekl, celý příběh vlastně začal kdysi dávno na tehdy nejlepším pravicovém thin tank Virtually.

11.11.2017 v 23:35 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 811 | Diskuse

Martin Mařák

Čekeroš (Horáček, Fischer, Drahoš...)

Čekeroš neměl čas a nervy na to, aby si ho rychle pro selfíčko vyrobil, navíc se mu tak trochu třásly prsty a zcela jistě by si při tom ustřihl kus ušního boltce, nebo palec u nohy.

6.11.2017 v 20:13 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 604 | Diskuse

Martin Mařák

Dá to ODS Topolánkovi?

No a je to tady, i Topolánek se stal nosičem a věrozvěstem toho Klausova zásadního tématu. Co teď s tím?

5.11.2017 v 17:22 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 768 | Diskuse

Martin Mařák

Topolánek prezidentem

Podle informací v článku se o tom bude v ODS rokovat v pondělí, tak jsem docela zvědavý, k jakému rozhodnutí nakonec dospějí.

4.11.2017 v 18:05 | Karma článku: 39.80 | Přečteno: 12264 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Jiří Mitáček

Mám doma malýho zmetka…

Každý má něco, co časem přejmenuje, pokud se mu ta věc moc líbí, nějakou zdrobnělinou – zvířecího miláčka, oblíbený gaučík - otománek, počítačový koutek - virtuálek, ledničku – telku v HD kvalitě, špajzku – bio koutek a jiné...

16.11.2017 v 11:13 | Karma článku: 16.87 | Přečteno: 855 | Diskuse

Vladimír Janák

Už jste si na tiskárně vytiskli video z dovolené?

Ano čtete správně: tisknout video na tiskárně. A ne, nejde o recenzi technologie z daleké budoucnosti, ani o noviny s pohyblivými obrázky, které jste mohli vidět ve filmovém zpracování Harryho Pottera. O čem je tedy řeč?

8.11.2017 v 23:57 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 186 | Diskuse

Hana Hořáková

Tvoříme na křídlech Měsíčnice

Motýlky z Měsíčnice, zdobíme naše domovy, několika způsoby, kolíčky, zápichy do květináče, zavěšením v prostoru.

5.11.2017 v 15:13 | Karma článku: 4.19 | Přečteno: 99 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Hyundai, Lamborghini, McLaren a mé dcery

K loňským narozeninám s číslem 77 jsem dostal od dcer Ivy a Petry zvláštní dar. Zaplatily mi možnost, vybrat si svezení v některém supersportovním voze dle vlastního výběru, který nemá problém pokořit třístovku ...

18.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 16.89 | Přečteno: 319 | Diskuse

Hana Hořáková

Obal na květináč

Našla jsem doma textilní sáčky, měla jsem je schované několik let dalo-by se říci „k ničemu“ ve skříni. Tak jsem zkusila, obal na květináč.

17.10.2017 v 19:39 | Karma článku: 8.51 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 19.70 Průměrná čtenost 1411

Mám rád pivo, knihy, hudbu, keltskou mytologii, hory, a vaření podle kuchyní z celého světa. Nesnáším horko a klíšťata.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.