Zázvorové pivo

Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit.

 

Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit. Při kalbě nezklame, je na něj opravdu spolehnutí, tak přísahám. Teorii jsem vám tak trochu popsal v tomto článku: http://www.punk.cz/index.asp?menu=2198&record=8764

Dnes se budu zabývat praktickou stránkou věci.

 

suroviny

 

Potřebujete velký hrnec, vodu, hnědý cukr, kus igelitu, černý čaj, zázvor, pivní kvasinky, semínka koriandru, prázdné lahváče, zátky a zátkovač. Hrnec pořádně umyjete prostředkem na mytí nádobí a propláchnete vodou. Nejdříve si zkuste uvařit menší množství, třeba 15 litrů, pokud se vám pivo podaří a budete s ním spokojeni, můžete se pustit do větší dávky. V hrnci uvedete do varu 15 litrů vody, přidáte byliny, černý čaj, hnědý cukr a pomalu vaříte ještě zhruba hodinu. Čaj dodá pivu potřebnou hořkost a lepší chuť, nejlepší bude, když si na něj stejně jako na zázvor vyrobíte z kusu čisté látky obří čajový pytlík, utáhnete ho provázkem a vložíte zhruba na 15 minut do hrnce s vařícím roztokem. Zázvor v něm ponecháte až do vychladnutí.

 

kvaseni

 

Necháte vše vychladnout na 21°C, nebo na takovou teplotu, aby vás roztok lehce hřál na hřbetu ruky (v případě, že nemáte teploměr).   Pokud vlastníte kvasnou nádobu, nalijte ho do ní, přidejte droždí a uzavřete ji. Pokud ne, přidejte kvasnice přímo do hrnce, pokryjte ho igelitovou fólií a uzavřete pokličkou. Kvašení trvá zhruba týden a v momentě, kdy bude na hladině plavat jen několik plovoucích ostrůvků, nebo bude úplně čistá jako na poslední fotografii, můžete začít stáčet. Pořádně umyjete lahváče. Do každého nasypete půl kávové lžičky hnědého cukru, což umožní kvasinkám v tekutině vytvořit oxid uhličitý a získáte tak pivo s bublinkami. Uzavřete lahve a nechte pivo uležet minimálně dva týdny někde ve sklepě. A je to, můžete kalit.

 

konec kvaseni

 

Několik praktických poznámek.

Pokud použijete vodu z kohoutku (nedoporučuji), je třeba ji hodinu povařit. Co se týče kvasnic, tak používám Windsorské kvasinky značky Danstar. Jsou usušené a připravují se tak, že se smíchají s vodou. Nechají se stát zhruba půl hodiny a jsou připraveny k použití.

Igelit na hrnci ho nesmí hermeticky uzavřít, takže nepoužívejte tu přísavnou fólii na balení žrádla. Nebo do ní  udělejte pár malých dírek. Oxid uhličitý vznikající při kvašení se potřebuje dostat ven...

Když necháte hrnec venku na zahradě, najdou si ho divoké kvasinky, které jsou všudypřítomné a proces kvašení vznikne naprosto spontánně. Kvasinky můžete uchovat i pro další vaření, protože jich ke konci každého kvašení zbude hromada na dně kvasné nádoby. Když je dáte do nějaké uzavřené lahve, můžete je použít i příště. Nalijete je do čisté kvasné nádoby, přidáte trochu cukru a příští den už budou vesele kvasit.

Pivo se dá ještě ochutit nejrůznějšími přísadami. Vyzkoušel jsem semínka koriandru, která mu dají chuť chinajského piva. Několik semínek vylouhujeme v malém množství odvaru, který pak nalijeme do celé várky (už bez těch semínek).

První pivo jsem vařil jen v hrnci, pak jsem si koupil i kvasnou nádobu, zátkovač a zátky. Vše se dá sehnat na této adrese v Belgii:   www.brewferm.com , nebo v Praze: http://www.homebrewing.cz/clanek/3750-Prodej-surovin/index.htm , na webu Svět piva najdete i další zajímavé informace.

Jestli vás vaření piva zaujme, doporučuji vám skvělou knihu od Stephena Harroda Buhnera "Bylinná piva". https://www.kosmas.cz/knihy/104584/posvatna-a-leciva-bylinna-piva/

 

Recept:

15 l vody

1,5 kg hnědého cukru

kvasinky

zhruba 150 g nařezaného zázvoru

pár zrnek koriandru

černý čaj

 

 

Recept na pivo od Skota z Prahy:

http://www.homebrewing.cz/clanek/3834-Limelight-limetkovy-witbier/index.htm

 

 

 

 

Autor: Martin Mařák | sobota 10.6.2017 14:07 | karma článku: 11,02 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,02

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,31

Martin Mařák

PRO na Malém rynku

24.3.2024 v 8:55 | Karma: 38,34

Martin Mařák

Bez migrace Evropa zemře hlady

25.2.2024 v 13:12 | Karma: 26,37

Martin Mařák

Traktory nazdar!

18.2.2024 v 16:38 | Karma: 32,89

Martin Mařák

Konec Babišovy inflace na dohled

16.2.2024 v 6:00 | Karma: 37,33

Martin Mařák

Sjezd politické frakce Agrofertu

11.2.2024 v 4:52 | Karma: 26,92

Martin Mařák

Euro, koruna a fyzické peníze

4.1.2024 v 14:08 | Karma: 9,86

Martin Mařák

Pohřebák Babiš z krematoria

3.1.2024 v 10:08 | Karma: 22,79

Martin Mařák

Skvělý projev premiéra Fialy

28.12.2023 v 10:11 | Karma: 25,20

Martin Mařák

SPOLU: 1-1=0

16.12.2023 v 20:58 | Karma: 29,47

Martin Mařák

Doomeři v naší politice

4.12.2023 v 17:43 | Karma: 11,34

Martin Mařák

Je vhodné vystoupit z OSN?

30.10.2023 v 5:00 | Karma: 10,00

Martin Mařák

Prezident a méně je někdy více

29.10.2023 v 8:07 | Karma: 20,31
  • Počet článků 143
  • Celková karma 25,19
  • Průměrná čtenost 1422x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik