Zázvorové pivo

10. 06. 2017 14:07:51
Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit.

Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit. Při kalbě nezklame, je na něj opravdu spolehnutí, tak přísahám. Teorii jsem vám tak trochu popsal v tomto článku: http://www.punk.cz/index.asp?menu=2198&record=8764

Dnes se budu zabývat praktickou stránkou věci.

Potřebujete velký hrnec, vodu, hnědý cukr, kus igelitu, černý čaj, zázvor, pivní kvasinky, semínka koriandru, prázdné lahváče, zátky a zátkovač. Hrnec pořádně umyjete prostředkem na mytí nádobí a propláchnete vodou. Nejdříve si zkuste uvařit menší množství, třeba 15 litrů, pokud se vám pivo podaří a budete s ním spokojeni, můžete se pustit do větší dávky. V hrnci uvedete do varu 15 litrů vody, přidáte byliny, černý čaj, hnědý cukr a pomalu vaříte ještě zhruba hodinu. Čaj dodá pivu potřebnou hořkost a lepší chuť, nejlepší bude, když si na něj stejně jako na zázvor vyrobíte z kusu čisté látky obří čajový pytlík, utáhnete ho provázkem a vložíte zhruba na 15 minut do hrnce s vařícím roztokem. Zázvor v něm ponecháte až do vychladnutí.

Necháte vše vychladnout na 21°C, nebo na takovou teplotu, aby vás roztok lehce hřál na hřbetu ruky (v případě, že nemáte teploměr). Pokud vlastníte kvasnou nádobu, nalijte ho do ní, přidejte droždí a uzavřete ji. Pokud ne, přidejte kvasnice přímo do hrnce, pokryjte ho igelitovou fólií a uzavřete pokličkou. Kvašení trvá zhruba týden a v momentě, kdy bude na hladině plavat jen několik plovoucích ostrůvků, nebo bude úplně čistá jako na poslední fotografii, můžete začít stáčet. Pořádně umyjete lahváče. Do každého nasypete půl kávové lžičky hnědého cukru, což umožní kvasinkám v tekutině vytvořit oxid uhličitý a získáte tak pivo s bublinkami. Uzavřete lahve a nechte pivo uležet minimálně dva týdny někde ve sklepě. A je to, můžete kalit.

Několik praktických poznámek.

Pokud použijete vodu z kohoutku (nedoporučuji), je třeba ji hodinu povařit. Co se týče kvasnic, tak používám Windsorské kvasinky značky Danstar. Jsou usušené a připravují se tak, že se smíchají s vodou. Nechají se stát zhruba půl hodiny a jsou připraveny k použití.

Igelit na hrnci ho nesmí hermeticky uzavřít, takže nepoužívejte tu přísavnou fólii na balení žrádla. Nebo do ní udělejte pár malých dírek. Oxid uhličitý vznikající při kvašení se potřebuje dostat ven...

Když necháte hrnec venku na zahradě, najdou si ho divoké kvasinky, které jsou všudypřítomné a proces kvašení vznikne naprosto spontánně. Kvasinky můžete uchovat i pro další vaření, protože jich ke konci každého kvašení zbude hromada na dně kvasné nádoby. Když je dáte do nějaké uzavřené lahve, můžete je použít i příště. Nalijete je do čisté kvasné nádoby, přidáte trochu cukru a příští den už budou vesele kvasit.

Pivo se dá ještě ochutit nejrůznějšími přísadami. Vyzkoušel jsem semínka koriandru, která mu dají chuť chinajského piva. Několik semínek vylouhujeme v malém množství odvaru, který pak nalijeme do celé várky (už bez těch semínek).

První pivo jsem vařil jen v hrnci, pak jsem si koupil i kvasnou nádobu, zátkovač a zátky. Vše se dá sehnat na této adrese v Belgii: www.brewferm.com , nebo v Praze: http://www.homebrewing.cz/clanek/3750-Prodej-surovin/index.htm , na webu Svět piva najdete i další zajímavé informace.

Jestli vás vaření piva zaujme, doporučuji vám skvělou knihu od Stephena Harroda Buhnera "Bylinná piva". https://www.kosmas.cz/knihy/104584/posvatna-a-leciva-bylinna-piva/

Recept:

15 l vody

1,5 kg hnědého cukru

kvasinky

zhruba 150 g nařezaného zázvoru

pár zrnek koriandru

černý čaj

Recept na pivo od Skota z Prahy:

http://www.homebrewing.cz/clanek/3834-Limelight-limetkovy-witbier/index.htm

Autor: Martin Mařák | sobota 10.6.2017 14:07 | karma článku: 11.02 | přečteno: 330x

Další články blogera

Martin Mařák

PRO na Malém rynku

Co dál? Těžko říct, z plánovaného meetingu na Letné vzhledem k sobotnímu fiasku patrně sejde, no a příští sraz bude asi lepší uspořádat kousek od Václaváku na Malém rynku.

24.3.2024 v 8:55 | Karma článku: 38.25 | Přečteno: 4119 | Diskuse

Martin Mařák

Totalitní uvažování piráta Peksy

Poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa se v článku na Seznamu zamýšlí nad nutností většinového rozhodování v Evropské radě vzhledem dlouhodobé historii blokování finanční pomoci Ukrajině maďarským premiérem Orbánem.

3.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 28.00 | Přečteno: 778 | Diskuse

Martin Mařák

Bez migrace Evropa zemře hlady

Myslím si, že v nastávajících volbách se hraje i o to, aby se podobní blázni a naprosto nevhodní politici pro výkon jim svěřené funkce nedostali nejen coby poslanci do Evropského parlamentu, ale ani do Evropské komise.

25.2.2024 v 13:12 | Karma článku: 26.36 | Přečteno: 795 | Diskuse

Martin Mařák

Traktory nazdar!

Vítám proto všechny akce proti Green Dealu a plánu zelených demagogů na zničení evropského průmyslu, zemědělství a tím i evropské ekonomiky, ať je už pořádá kdokoli.

18.2.2024 v 16:38 | Karma článku: 32.75 | Přečteno: 855 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 28.08 Průměrná čtenost 1454

Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...